معرفی انجمن تولید کنندگان عوامل مفید بیولوژیک

با عنایت به سوابق کنترل بیولوژیک آفات در کشور ، تنوع زیستی ، جغرافیا و اقلیم بسیار مناسب وامکان کشت انواع محصولات کشاورزی، تولید کنندگان عوامل کنترل بیولوژیک با هدف تبیین جایگاه تولید عوامل بیولوژیک در راستای توسعه این روش کاملا بی خطر کنترل آفات ، و ایفای نقش هر چه بیشتر در سیاستگزاری علمی، صنفی و اجرایی ، همسو با برنامه کلان کشور ، سند چشم انداز 1404 و برنامه های توسعه اقتصادی – اجتماعی – فرهنگی هم چنین به منظور تقویت صنعت تولید عوامل مفید بیولوژیک به عنوان پیش نیاز اجرای ماده 143 برنامه پنجم (تولید 25 درصد محصولات کشاورزی با اجرای مدیریت تلفیقی آفات IPM )که در حقیقت مقدمه تولید محصولات سالم و استاندارد به لحاظ باقیمانده سموم در کشور می باشد ، انجمن ملی تولید کنندگان عوامل بیولوژیک ایران به عنوان یک تشکل مستقل صنفی در سال 1391 و با حضور اکثر تولیدکنندگان فعال این حوزه پس از دو روز بحث و تبادل نظر با حضور اساتید ، محققین و مسئولین در قالب یک هم اندیشی ملی ، ذیل ماده 10 قانون احزاب و گروهها در وزارت کشور به ثبت رسیده و تشکیل گردید .

نشست انجمن تولید کنندگان عوامل مفید بیولوژیک

کنترل بیولوژیک در ایران

برنامه کنترل بیولوژیک در ایران در سال 1312 با کنترل بیولوژیک کلاسیک شروع شد. در آن زمان با ورود نهال‏های آلوده مرکبات به کشور، شپشک استرالیایی در باغات مرکبات در استان‏های شمالی طغیان نمود. با واردسازی کفشدوزک استرالیایی از فرانسه و پرورش اولیه و رهاسازی در باغات مرکبات، جمعیت شپشک کنترل شد. پس از آن تعداد دیگری از دشمنان طبیعی مانند کفشدوزک کریپتولموس، زنبور پروسپالتلا، زنبور تریکوگراما و کنه شکارگر فیتوزئولوس به کشور وارد سازی شد.
در سال های 1320-1340 با طغیان سن گندم، پرورش و رهاسازی زنبورهای پارازیتوئید تخم سن در استان‏های تهران (ورامین) و اصفهان انجام شد. این موضوع، شروع تولید انبوه و رهاسازی دشمنان طبیعی بومی برای کنترل آفات در کشور بود.
به منظور هماهنگی فعالیت‏ و برنامه‏های کنترل بیولوژیک در کشور، در سال 1363 با پیگیری و تلاش زنده یاد دکتر بیات اسدی، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک در موسسه تحقیقات گیاه‏پزشکی کشور تاسیس شد. در ادامه آزمایشگاه‏های کنترل بیولوژیک آمل و خشکه‏داران نیز به عنوان ایستگاه‏های میدانی تحت هدایت بخش قرار گرفتند.

هم اندیشی بیولوژیک

تاکنون صدها پروژه تحقیقاتی در زمینه جمع‌آوری، شناسایی و معرفی عوامل کنترل بیولوژیک توسط بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک انجام شده است. حاصل این تحقیقات معرفی چندین عامل کنترل بیولوژیک شامل پارازیتوییدها، شکارگرها و میکروارگانیسم‌های مفید (بیمارگر حشرات و آنتاگونیست بیماری‌های گیاهی) به جامعه گیاه‌پزشکی کشور بوده که اکنون در سطح ملی تولید و در مزارع و باغات استفاده می‌شوند. عوامل کنترل بیولوژیکی که اکنون در کشور تولید انبوه و بکار گرفته می‌شوند، عبارتند از: زنبور تریکوگراما، زنبور براکون، کفشدوزک کریپتولموس، سن‌های شکارگر ماکرولوفوس و نزیدیوکوریس، بالتوری سبز، کنه‌های شکارگر، آفتکش میکروبی Bt و آفتکش میکروبی تریکودرما. امروزه جمهوری اسلامی ایران در زمینه تولید آفتکش‌های میکروبی در منطقه پیشرو است و علاوه بر ثبت چندین آفتکش میکروبی در داخل کشور موفق به صادرات این عوامل نیز شده است.

انجمن ملی تولید کنندگان عوامل بیولوژیک ایران از سال 1391

بخشی از توسعه و پیشرفت انجمن ملی تولید کنندگان عوامل بیولوژیک ایران

1391
شروع فعالیت
100
تعداد اعضا
500
تعداد نیرو
200
تعداد کارآموز
21
تعداد محصولات
51
تعداد تحقیق

کنترل بیولوزیک در جهان

اتحاديه بین المللی علوم بیولوژيک (IUBS)یک سازمان غیرانتفاعی و سازمان غیردولتی است که در سال 1919 تأسیس شد و به ترویج علوم بیولوژیک در سطح بین‌المللی می‌پردازد.
IUBS در سال 1948 پیشنهاد تشکیل سازمان بین المللی کنترل بیولوژیک (IOBC) را به دلیل اهمیت کنترل بیولوژیکی آفات گیاهی را داد.

IUBS logo

سازمان بین المللی کنترل بیولوژیک (IOBC) در سال 1955 رسما فعالیت خود را شروع کرد.
IOBC مركز اداره آن در زوريخ و مركز آن در فرانسه (ورسای) مي‏باشد و تعدادی از كشور‏های آسیايی و اروپايی عضو اين كمیسیون شدند. در اين كمیسیون مطالعاتی كه در زمینه كنترل بیولوژيک صورت مي‏گیرد در مجله‏ای به نام ، Entomophaga چاپ مي‏شود.
کشور ایران در سال 1957 به IOBC ملحق شد.

IOBC logo
انجمن ملی تولید کنندگان عوامل بیولوژیک ایران

اعضای اصلی

اعضای اصلی انجمن ملی تولید کنندگان عوامل بیولوژیک ایران

احمد همت آبادی

احمد همت آبادی

رئیس هیئت مدیره
علی بهارلو

علی بهارلو

نایب رئیس هیئت مدیره
بیژن جلیلیان

بیژن جلیلیان

عضو هیئت مدیره
علیرضا نظری

علیرضا نظری

عضو هیئت مدیره
افشین اسماعیل پور

افشین اسماعیل پور

خزانه دار هیئت مدیره
فرانک محسنی بیگ زاده محله

فرانک محسنی بیگ زاده محله

منشی هیئت مدیره
سمیرا صفریان

سمیرا صفریان

مسئول دفتر تهران
مریم حصاری

مریم حصاری

مسئول دفتر نیشابور
الهه واثقی خوندابی

الهه واثقی خوندابی

مسئول دفتر اصفهان